Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Czym jest szynkowar?

Nie wdając się zbytnio w szczegóły, jest to naczynie kuchenne, które służy do parzenia różnego rodzaju szynek, mielonek i innych podobnych produktów. Wykonany jest zazwyczaj ze specjalnego plastiku lub metalu. Oba te materiały są przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz są obojętne na zmiany temperatury. Szynkowar może mieć owalny kształt lub być zbliżony do sześcianu, który ma lekko zaokrąglone rogi.

Wyróżnia się szynkowary małe, do użytku domowego, które mają niewielką pojemność. Natomiast są również modele o wiele większe, przeznaczone do niewielkiej lub średniej gastronomii. 

 

Jak szybko przyrządzisz szynkę w szynkowarze?

Można to przeliczyć w prosty sposób. Przyjmijmy minimalny plan działania, w którym wykluczamy takie elementy jak marynowanie mięsa oraz nastrzykiwanie. Jedyne co robisz przed samym włożeniem mięsa do szynkowaru, to nacierasz je mieszanką przypraw z dodatkami, które je peklują.

W takim razie, ile czasu zajęłaby ci każda z czynności, które wchodzą w skład tego planu?

  • Przygotowanie mieszkanki przypraw, peklowanie i natarcie mięsa oraz włożenie go do szynkowaru – około 15 minut
  • Przechowywanie mięsa w lodówce oraz marynowanie w szynkowarze – od 24 do 48 godzin
  • Parzenie szynki – do 3 godzin
  • Studzenie szynki – do 2 godzin
  • Chłodzenie mięsa po parzeniu w lodówce – około 24 godzin

Tak więc minimalny plan zajmie ci mniej więcej od 3 do 4 dni. Każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że nie jest to krótki czas. Warto jednak wziąć pod uwagę to, ile pracy cię to kosztuje.

Tak naprawdę wszystkie czynności zamykają się w około 30 minut do 1 godziny. Licząc przygotowanie mięsa, włożenie i wyciąganie go z lodówki, czy szybkowaru. Od czasu do czasu warto też spojrzeć, czy w garnku nie wrze woda.

Podsumowując, można pokusić się o stwierdzenie, że wystarczy jedynie 1 godzina twojej pracy, a pyszna gotowa szynka z szynkowaru będzie gotowa!

 

Mięso z szynkowaru, a mięso pieczone. Czym się od siebie różnią?

Okazuje się, że obróbka termiczna mięsa jest bardzo ważna, ponieważ oddziałuje bezpośrednio na jego późniejszą strukturę. Szynka z szynkowaru jest soczysta, krucha, ale również zwarta.

Natomiast w pieczeni widać pojedyncze włókna danego mięsa i częściej rozsypuje się podczas krojenia.

Wybór obróbki termicznej jest kwestią indywidualną. Jeśli jednak zależy ci na soczystej, kruchej i wyjątkowo dobrej jakościowo domowej szynce, wybierz szynkowar. Dzięki niemu nie tylko szybko ugotujesz dane mięso, ale również łatwiej będzie ci kontrolować cały proces tworzenia od początku do końca.

Dlaczego jest niezbędny dla wielbiciela dobrego jedzenia?

Szynkowar jest to naczynie kuchenne umożliwiające sprawne parzenie różnego rodzaju mięs takich jak szynki, mielonki, kiełbasy, a nawet rolady oraz wiele innych. Szynkowary wykonane są najczęściej ze specjalnego plastiku lub metalu, które można podgrzewać. Dzięki czemu zapewniają bezpieczeństwo w kontakcie z artykułami spożywczymi.

Posiadają one różne wielkości i pojemności, w zależności od potrzeb należy wybrać taki szynkowar, by był jak najbardziej użytkowy dla właściciela. Najpopularniejsze na rynku są o pojemności 1 kg wzwyż, gdyż praktycznym jest przygotowanie większej ilości wędliny za jednym razem. 

Cechuję je bardzo prosta budowa, składają się bowiem z głównego pojemnika na mięso oraz szczelnej pokrywy. Zawierają również sprężynkę i płytkę dociskową, które sprawiają że mięso ma idealną, zwartą konsystencję. Niektóre modele wyposażone są w termometr, minutnik, wskaźnik ciśnienia i inne.

Przyrządzenie mięs w szynkowarze jest niezwykle łatwe. Wystarczy umieścić w głównym pojemniku zamarynowane mięso, a następnie za pomocą specjalnej spirali docisnąć je do spodu. Kolejnym krokiem jest włożenie naczynia do garnka wypełnionego 3/4 wodą, który będzie podgrzewany na kuchence. Ważnym jest by nie dopuścić do wrzenia, należy wodę podgrzewać w stałej temperaturze, a nie gotować.

Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej uprościć sobie gotowanie w szynkowarze, istnieją dodatki które nam to ułatwią. Przydatne, lecz nie niezbędne będą woreczki do mięsa. Są pomocne przy wyciąganiu mięsa na końcu procesu oraz sprawiają, że żywność nie dotyka ścianek szynkowaru. Kolejnym akcesorium jest nastrzykiwarka, będzie bardzo pomocna przy przyrządzaniu szynki peklowanej. 

Zaletą jest fakt, iż szynkowary nie zawierają dużo miejsca. Przy pomocy tego kompaktowego urządzenia jesteśmy w stanie sami we własnym domu przygotować wysokiej jakości, smaczne i zdrowe wędliny, a także mamy pod ścisłą kontrolą co znajdzie się w naszym pożywieniu. W ten sposób uchronimy się przed barwnikami i substancjami konserwującymi. Jest to ważne przy prowadzeniu zdrowego jadłospisu.

Podsumowując, za nieduże pieniądze zyskujemy nie tylko solidny sprzęt, który pozwoli nam zostać prawdziwym wirtuozem we własnej kuchni, ale również zapewnimy sobie zdrowe i pożywne jedzenie na naszych zasadach, z którego na pewno będziemy dumni my i najbliżsi. Taki sposób może, zajmuje więcej czasu niż kupno gotowego produktu, ale daje gwarancje smaku. 

Zobacz również:

Maszynka do mielenia mięsa | Nadziewarka do kiełbasy | Maszynka do wyciskania soku | Maszynka do frytek | Maszynka do mielenia pomidorów

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium