Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Garnki żeliwne - jak używać aby służyły długie lata 0
Garnki żeliwne - jak używać aby służyły długie lata

Jak konserwować naczynie żeliwne niepowlekane?

  1. Fabryczna impregnacja. Fabrycznie nowe naczynie żeliwna przychodzi zwykle fabrycznie zaimpregnowana na gorąco olejem roślinnym. Wystarczy ją wypłukać i jest gotowa do użytku. (Jeśli nie jest zaimpregnowana fabrycznie, zwykle jest pokryta jakimś rodzajem wosku, dla zabezpieczenia przed korozją. Należy najpierw usunąć ten wosk, a potem zaimpregnować patelnię – tzw. olejowanie na gorąco).
  2. Olejowanie na gorąco. Raz na czas warto wykonać konserwację na gorąco, podobną do tej wykonywanej przez producenta przed przekazaniem produktu do sprzedaży. W domowych warunkach polega to na tym, że obficie przetartą olejem roślinnym patelnię wstawia się do piekarnika i “wypieka” w wysokiej temperaturze do czasu, gdy ścianki i dno patelni wchłoną olej, którymi zostały pokryte. Ponieważ niektóre patelnie nie nadają się do włożenia do piekarnika (przede wszystkim patelnie z drewnianymi rączkami), należy je wtedy po prostu rozgrzać na płycie kuchenki. Warto mieć świadomość, że wypiekane patelnie dymią!
  3. Proste olejowanie. Najpowszechniejsza, codzienna konserwacja patelni żeliwnej polega na przetarciu jej od wewnątrz olejem roślinnym (np. gąbką). Nadmiar oleju można zetrzeć papierowym ręcznikiem.
  4. Rozgrzewanie z solą. Jeśli smażone potrawy zaczynają mieć tendencję przywierania do dna patelni, można wykonać prosty zabieg. Na dno patelni żeliwnej nasypuje się cienką warstwę soli kuchennej, a potem stawia się patelnię na kuchence i rozgrzewa, dbając o to, aby sól nie przywierała do dna. Potem trzeba usunąć sól (np. papierowym ręcznikiem), a patelnia jest gotowa do użytku.
  5. Przechowywanie . Naczynie żeliwne należy zawsze przechowywać dokładnie wysuszoną, najlepiej w przewiewnym miejscu, jako że żeliwo jest podatne na korozję. Nie przechowuj patelni przykrytej pokrywką.
  6. Usuwanie ewentualnej korozji. Jeśli w wyniku nieprawidłowego użytkowania na żeliwnej powierzchni patelni pojawią się plamy korozji, należy je zetrzeć gąbką lub szczotką, a potem dokonać konserwacji olejem na gorąco i zetrzeć papierowym ręcznikiem. Taką czynność można powtórzyć kilkakrotnie.
  7. Mycie naczynia żeliwnego – należy myć tylko wodą, bez użycia detergentów. Jeśli jednak patelnia zostanie bardzo mocno zabrudzona podczas smażenia, możesz użyć soli kuchennej jako naturalnego detergentu. W tym celu, do umytej już wodą patelni wsypujesz trochę soli i czyścisz gąbką, tak samo, jakbyś używał(a) popularnego proszku do czyszczenia zabrudzonych naczyń.

O czym jeszcze warto pamiętać

  • Nigdy nie zostawiaj naczynia zanurzonego w wodzie. Umyj ją pod bieżącą wodą, ale nie zostawiaj w zlewie pełnym wody, by rozmiękła. Po umyciu wytrzyj ją papierowym ręcznikiem lub czystą szmatką do sucha.
  • Warto jest tak umyte naczynie postawić teraz na kuchence i jeszcze przez chwilę lekko rozgrzać, aby usunąć pozostałości wilgoci, zapobiegając korozji. Po zdjęciu z kuchenki, jeszcze ciepłe naczynie dobrze będzie natrzeć olejem na zimno. Nie używamy również twardych przyborów ze stali.
  • Nigdy nie przechowuj potraw w żeliwnym naczyniu. Prowadzi to z jednej strony do korozji, z drugiej, potrawy mogą nabrać metalicznego posmaku.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium