Patelnie 26cm
Wybór dobrej patelni nie jest taki prosty, jakby się mogło wydawać. Na rynku jest wiele różnych modeli, co umożliwia wybór takiego modelu, który będzie ściśle dopasowany do naszych potrzeb. Na początku trzeba tylko dobrze określić i sprecyzować, do czego patelnia ma służyć. Osobom smażącym sporadycznie wystarczą patelnie 26 cm. Osobom lubiącym gotowanie przyda się kilka patelni do różnych zadań specjalnych, np. patelnia naleśnikowa, do ryb i do risotto. Dla wegetarian przyda się wok, który dobrze smaży warzywa, a posiadacze kuchenek indukcyjnych muszą się zaopatrzyć w patelnie na indukcję.
Patelnie - co powinniśmy o nich wiedzieć
Patelnie na gaz mają wpływ na jakość przygotowywanych potraw, naleśników, omletów. Optymalnie wyposażona kuchnia powinna mieć na stanie kilka różnych rodzajów patelni różnej głębokości i średnicy. Patelnie 26 cm to średni rozmiar, który można określić jako uniwersalny, faliste patelnie są przeznaczone do opiekania mięsa, a te z nieprzywierająca powłoką służą do smażenia jajek. Jednak większość osób smaży na jednej patelni różne potrawy. Patelnie wyposażone są w różnego rodzaju powłoki, wyróżniamy między innymi:
- Patelnie teflonowe, to najpopularniejszy rodzaj powłoki, teflon umożliwia smażenie nawet bez tłuszczu, jest łatwy do utrzymania w czystości. Trzeba pamiętać, ze patelnia z powłoką teflonową, nie może być mocno rozgrzana, powyżej 200 stopni C, ponieważ wydziela wtedy rakotwórcze substancje.
- Patelnie ceramiczne w odróżnieniu od teflonowych nie wydzielają żadnych toksycznych substancji, można ją podgrzać nawet do 450 stopni, patelnie tego typu są lekkie, szybko się podgrzewają i można na nich smażyć potrawy z naprawdę minimalną ilością oleju.
- Patelnie z powłoką marmurową są lżejsze od patelni żeliwnych, równomiernie i szybko się nagrzewają. Bardzo dobrze utrzymuje temperaturę, jest odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne.
Patelnie indukcyjne - podstawowe informacje
Patelnie indukcyjne na spodzie musi mieć magnes, aby odpowiednio współpracować z płytą indukcyjną. Powinna ona dobrze przylegać do płyty, nie może być zdeformowana. Modele tego typu mają specjalne oznaczenia, które informują o tym, że są to patelnie na indukcję. Oprócz tych oznaczeń ważny jest także rozmiar patelni indukcyjnej, patelnie 26 cm są uniwersalnym rozmiarem, który jest odpowiedni dla większej rodziny, jak i dla singla. Są one odpowiednie do przygotowania całego obiadu, omletu, jajka sadzonego lub jajecznicy. Patelnie indukcyjne nadają się do używania nie tylko na płytę indukcyjną, ale także jako patelnie na gaz. Popularnymi modelami są stalowe patelnie na indukcję, mogą zawierać powłokę nieprzywierającą albo mogą być zupełnie bez powłoki. Powszechnie stosowane są również patelnie wykonane z aluminium, są one pokryte specjalną powłoką, ponieważ aluminium w kontakcie z żywnością jest szkodliwe. Stosowane są także patelnie miedziane, patelnie pokryte powłoka to zazwyczaj ceramika lub teflon.
Wok na indukcję
Wok może być stosowany jako naczynie do przyrządzania potraw mięsnych i warzywnych tradycyjnych, ale szczególnie przydaje się do przygotowania potraw z kuchni azjatyckiej. Wok na indukcję umożliwia przygotowanie dań wegetariańskich, warzywa przygotowane w tym naczyniu zachowują długo smak i aromat. Wok posiada odpowiednio wyprofilowane wnętrze, w którym potrawy jednocześnie duszą się i smażą. Wok jest połączeniem patelni i garnka, równomiernie nagrzewające się ścianki są w stanie usmażyć danie w taki sposób, że jego walory smakowe są rzeczywiście inne, niż przygotowane na patelni.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?
Patelnie żeliwne są wyjątkowo trwałe, długo utrzymują temperaturę i łatwo się nagrzewają, dlatego smażone na nich potrawy rzadko się przypalają. Patelnie żeliwne można także wkładać do piekarnika, trzeba tylko zwrócić uwagę, aby uchwyt był wykonany z materiału, który się nie nagrzewa. Bezpieczne dla zdrowia są także patelnie 26 cm wykonane ze stali nierdzewnej, są one wygodne w użyciu, nie posiadają żadnej powłoki, można więc używać w kontakcie z nimi zwykłych sztućców metalowych. Bardzo oryginalnie wyglądają patelnie kamienne, które posiadają także wiele zalet. Są wytrzymałe, dobrze przewodzą temperaturę, a ich gładka powierzchnia sprawia, że do smażenia wystarczy nawet niewielka ilość oleju i potrawy nie przywierają. Są wykorzystywane jako patelnie na gaz, na indukcję i na zwykłe kuchenki elektryczne. Ich wadą może być to, że są stosunkowo dosyć ciężkie.
Wszystkie rodzaje patelni powinny być zaopatrzone w odpowiedni uchwyt, należy zwrócić uwagę, czy jest on przymocowany solidnie do patelni, czy tylko przykręcony śrubami, w tym drugim przypadku zazwyczaj dochodzi do poluzowania śrub i korzystanie z patelni jest bardzo utrudnione.
Dokonując wyboru odpowiedniej patelni, trzeba się zastanowić do czego będzie ona używana, należy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana oraz jaką posiada powłokę. Lepsza jest zawsze patelnia z większą wagą, do pieczenia w piekarniku trzeba zastosować patelnię z metalowymi bądź wyjmowanymi uchwytami.