Patelnia - jak wybrać? 0
Patelnia - jak wybrać?

Patelnia - jak wybrać?

Patelnia to jeden z elementów podstawowego wyposażenia kuchni. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele ich rodzajów. Różne materiały z jakich są wykonane, różne powłoki. Jak wybrać tą najlepszą dla siebie? Ten krótki poradnik na pewno pomoże Ci wybrać, która patelnia jest odpowiednia dla potrzeb Twoich i Twojej rodziny.

  1. Patelnie z powłoką teflonową.

Patelnie teflonowe to najpopularniejszy rodzaj patelni. Nieprzywierająca powierzchnia, smażenie z mała ilością tłuszczu. Powłoka ta jest również odporna na wysokie temperatury, jednakże bardzo łatwo ją zarysować. Patelni z uszkodzoną powłoką teflonową nie należy już używać ponieważ podczas smażenia zaczyna wydzielać bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje. Patelnie takie są łatwe do czyszczenia, po smażeniu wystarczy przetrzeć je wilgotną szmatką. Nie można ich myć w  zmywarce, ponieważ w ten sposób możemy uszkodzić delikatną powłokę.

Patelnia teflonowa

  1. Patelnie z powłoką ceramiczną.

Patelnie ceramiczne są odporne na bardzo wysokie temperatury. Szybko się nagrzewają i długo utrzymują ciepło. Największą ich zaletą jest to, że podczas smażenia nie wydzielają żadnych szkodliwych dla zdrowia związków. Jest to niewątpliwa przewaga nad patelniami teflonowymi. Na takiej patelni również możliwe jest smażenie z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu. Powłoka ceramiczna jest trwała i ciężko ją uszkodzić.

Patelnia ceramiczna

  1. Patelnie z powłoką granitową/marmurową.

Patelnie marmurowe są bardzo odporne na uszkodzenia i zarysowania. Są one przeznaczone do codziennego użytkowania. Idealnie nadają się do smażenia z niewielką ilością tłuszczu. Patelnie granitowe podczas smażenia nie wydzielają podczas smażenia żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji. Jest to doskonały wybór dla alergików i małych dzieci. Smażenie na nich jest niezwykle zdrowe. Patelnie granitowe wbrew powszechnemu przekonaniu wcale nie są ciężkie. Są łatwe w czyszczeniu, po smażeniu wystarczy przetrzeć je wilgotną szmatką. Dzięki nieprzywierającej powłoce, nie przypalają się i nie trzeba po smażeniu zalewać ich wodą.

Patelnia granitowa

  1. Patelnie żeliwne.

Patelnie żeliwne wykonane są z 100% żelaza. Są bardzo trwałe, odpowiednio konserwowane mogą posłużyć nam przez całe lata. Jak dbać o patelnie żeliwne zobacz tutaj. Patelnie takie nie posiadają żadnej powłoki dlatego smażyć na nich należy z dużą ilością tłuszczu. Dzięki temu, że wykonane są tylko z żelaza nie wydzielają podczas smażenia żadnych szkodliwych substancji czy obcych zapachów. Idealnie nadają się do smażenia mięs, ponieważ żelazo równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Wielkim atutem takich patelni jest także to, że można używać ich w piekarniku. Niestety z racji tego, że jest wykonana z czystego żelaza jest bardzo ciężka. Patelnia żeliwna do doskonały wybór, jeśli chcemy patelnię bez aluminium oraz bez powłoki teflonowej.

Patelnia żeliwna

Kupując nową patelnię musimy wziąć pod uwagę nie tylko materiał z jakiej jest wykonana, ale także do czego będziemy jej używać. W naszym sklepie mamy nie tylko klasyczne patelnie, ale również te do zadań specjalnych.

1. Patelnia grillowa – doskonale sprawdza się do grillowania mięs. Dzięki karbowanej powłoce można smażyć z mniejszą ilością tłuszczu, zachowując doskonały smak grillowanego mięsa czy warzyw. Na takiej patelni można grillować karkówkę czy filet z kurczaka o każdej porze roku.

Patelnia grillowa

2. Patelnia do naleśników – jak sama nazwa wskazuje służy do smażenia naleśników. Jest bardzo lekka, z nieprzywierającą i niskimi ściankami. Wszystko aby smażenie naleśników było szybkie i przyjemne. Szybko się nagrzewa, dzięki nieprzywierającej powłoce można smażyć naleśniki praktycznie bez używania oleju.

Patelnia do naleśników

3. Patelnia do jajek sadzonych i placuszków – patelnie ze specjalnymi dołkami na jajka czy placuszki. Dostępne są także patelnie z różnymi wzorami czy buźkami. Idealne żeby zachęcić dzieci do jedzenia i przygotować im pożywne śniadanie.

Patelnia do jajek i placuszków

4. Patelnia – wok – służy do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej. Umożliwia przygotowywanie dań z warzywami, mięsem i ryżem. Dzięki bardzo wysokim ściankom i doskonałemu przewodzeniu temperatury jest doskonała także do smażenia pączków czy faworków na głębokim oleju. Wok może być ceramiczny, granitowy lub żeliwny.

 Patelnia Wok

Podczas wyboru patelni zwracać uwagę musisz także na to do jakiego typu kuchenek jest przystosowana. Nie wszystkie patelnie działają na kuchenkach indukcyjnych. Pamiętaj też, aby nie myć ich często w zmywarce, bo może to uszkodzić ich powłokę, zwłaszcza powłokę teflonową.

W naszym sklepie na pewno znajdziesz patelnię idealną dla siebie. Daj znać która wybrałeś/aś!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium