Noże kuchenne z drewnianą rączką
Noże kuchenne - na te kwestie warto zwrócić uwagę
Nawet, jeżeli nie jesteśmy mistrzami w zakresie gotowania, dobre noże kuchenne, znaleźć się muszą na pewno w naszym domu. Odpowiednio wybrane, takie jak wysokiej jakości noże kuchenne z drewnianą rączką, posłużyć nam mogą przez wiele lat, dlatego warto abyśmy w nie inwestowali. Na co powinno się zwracać uwagę wybierając noże kuchenne? Ile mogą kosztować takie akcesoria? Co zrobić, aby mieć zawsze ostre noże kuchenne? Poniżej postaramy się odpowiedzieć na zadane tutaj pytania.
Jaki rodzaj noży kuchennych wybrać - pojedyncze czy może w bloku?
Gotowe zestawy kuchennych noży, są niezwykle praktyczne i idealnie prezentują się na blacie kuchennym. Zyskujemy także wówczas pewność, iż nie braknie nam żadnego z podstawowych modelów noży, wszystkie pozostaną utrzymane w takiej samej tonacji oraz jednakowej jakości.
Jeżeli jednak wolimy przygotować swój zestaw i mieć tylko przykładowo noże z drewnianą rączką, których faktycznie będziemy używać, powinniśmy zwracać uwagę na jakość ich wykonania, surowiec wykonania oraz podobny styl. Ważna jest też ergonomia, aby nóż dopasowany był do ręki użytkownika.
Zestaw noży kuchennych - na co zwracać uwagę?
Wybór dostępnych na naszym rynku noży, jest naprawdę dosyć spory, dlatego też wybranie tego właściwego zestawu, może być wyzwaniem i pewnym problemem. Ważną kwestią, na którą powinniśmy zwracać uwagę, będzie konkretne przeznaczenie kuchennych noży. Część z nich, używany niemalże codziennie, inne zaś kilka razy w roku, a zatem sporadycznie. W najpopularniejszym komplecie noży, znajdzie się: nóż do pieczywa, nóż do mięsa, mały nóż do krojenia owoców oraz warzyw, jak również średniej wielkości, poręczny mod, który stosujemy regularnie praktycznie do wszystkiego. Nóż rzeźnicki czy też nóż typu tasak, nierzadko znajdziemy w zestawie kuchennych noży, niemniej jednak większość spośród nas zapomina o nim.
Kolejny element, na który powinniśmy zwracać uwagę to surowiec, z którego wykonano noże. Najlepsze będą stalowe modele - nie mają wpływu na smak potraw, są bardzo ostre, można łatwo za ich pomocą kroić, są uodpornione na działanie korozji i posłużą nam przez wiele lat.
Kuchenne noże drewniane, a tak naprawdę stalowe, niemniej mające drewnianą rękojeść, są bardzo wygodne podczas użytkowania, a ponadto bardzo ładne. Ich ponadczasowy design sprawia, iż są nierzadko wybierane. Sporą popularnością cieszą się również ceramiczne noże, które są dużo lżejsze, a więc wygodne w czasie długiego krojenia. Modele ceramiczne charakteryzują się wysoką ostrością, sprawdzają się nie tylko podczas krojenia pieczywa, ale także serów, warzyw oraz mięs.
Ważny jest poziom twardości. Dobrej jakości komplet, winien mieć dość wysoką twardość. Stopnie twardości określa się w HRC w tak zwanej skali Rockwella. Najlepsze będą ostrza, które odznaczają się twardością większą, aniżeli 52 HRC, jak i modele 54-58 - są dokładne, długo żywotne, a poza tym ich ostrzenie jest bardzo łatwe.
Ile mogą kosztować dobrej jakości kuchenne noże?
Jeśli zastanawiamy się, jaki rodzaj noży kuchennych wybrać, tanie czy też może dobre, pozornie nie musimy wcale dokonywać wyboru. Sporo osób uważa, że na przykład jeśli zapłacimy za noże z drewnianą rączką większą kwotę, tym lepiej, ponieważ dzięki temu możemy otrzymać dużo lepszy produkt. Taką zasadę już wielokrotnie obalono i jak się okazało, nie ma ona również zastosowania w przypadku noży. Owszem, w sklepach znajdziemy nawet noże w cenie kilku tysięcy złotych za jedną sztukę. Czy jednakże biją one zdecydowanie na głowę te, za które trzeba zapłacić dużo mniej? W wypadku użytku profesjonalnego, różnice mogą być zauważalne, ale w sytuacji użytku domowego, już niekoniecznie.
Ostrzenie noży kuchennych - jak powinno wyglądać?
Żeby noże kuchenne, mogły spełniać swoje funkcje, muszą być ostre i odpowiednio sprawne. Warto, abyśmy je regularnie ostrzyli, dobrze w tej roli sprawdza się ostrzałka. Jaka ostrzałka do kuchennych noży będzie najlepsza? Doskonały wybór w tym przypadku, to tak zwana płaska ostrzałka, idealna w przypadku ostrzenia większości noży, jak i owalna ostrzałka, która sprawdza się w wypadku posiadania ostrzy wklęsłych.
W sklepach znajdziemy ostrzałki do noży mające różnorodne gradacje. Im bardziej tępy będzie nóż, tym powinniśmy wybierać niższe gradacje. Czym należy ostrzyć kuchenne noże? Najdroższe będą ostrzałki wykonane z naturalnego kamienia, jednakże bardzo szybko się one zużywają. Doskonały wybór, stanowić będą też ceramiczne ostrzałki, jak i wykonane z syntetycznego kruszywa. Ostrzałki do kuchennych noży wykonuje się z prętów albo płytek, na których nagromadzone są niewielkie cząsteczki syntetycznych diamentów.
Kąt ostrzenia noży kuchennych - jaki powinien być?
Miejmy na uwadze, iż noże powinny być ostrzone po dwóch stronach. Jak we właściwy sposób naostrzyć kuchenny nóż? Zanim przystąpimy do etapu ostrzenia warto jest namoczyć nóż, zaś w czasie ostrzenia dopilnować, żeby ostrze pozostało przez cały czas mokre. Typowe kuchenne noże, należy ostrzyć zachowując kąt 20-25 stopni i ruch jednostajny.