Opis skrócony:
- Materiał: Stal nierdzewna
- Pojemność: 1-5 L
- Kolor: Stalowy
- Indukcja: Tak
- Ilość Elementów: 3 - 5
- Powłoka: Stalowa
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Kolor: Odcień Czerni
- Indukcja: Tak
- Ilość Elementów: 15 - 17
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Stal nierdzewna
- Kolor: Stalowy
- Indukcja: Tak
- Ilość Elementów: 3 - 5
- Powłoka: Stalowa
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Aluminium
- Kolor: Odcień Szarości
- Indukcja: Tak
- Ilość Elementów: 12 - 14
- Powłoka: Granitowa/Marmurowa
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Stal nierdzewna
- Kolor: Stalowy
- Indukcja: Tak
- Ilość Elementów: 12 - 14
- Powłoka: Stalowa
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Opis skrócony:
- Materiał: Stal nierdzewna
- Ilość Elementów: 9 - 11
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Dostawa od: 11,90 zł
pon. 25.09 - wt. 26.09
Gotowanie ziemniaków w garnku z pokrywką- smacznie i zdrowo
Pora przejść do najważniejszej kwestii, czyli do gotowania ziemniaków. Z pewnością chcemy zachować wszystkie cenne składniki odżywcze, dlatego też powinniśmy odpowiednio postępować. Zacznijmy od uprzedniego umycia, a następnie obierzmy skórkę. Kolejnym, istotnym krokiem jest wrzucenie warzyw do niedużej ilości wrzątku. Najczęstszy błąd jaki popełniamy, to wcześniejsze zalewanie zimną wodą. W konsekwencji pozbywamy się wszystkich cennych składników odżywczych, na których nam zależy, a dodatkowo zjadamy tylko i wyłącznie skrobię- przecież tego chcemy uniknąć. Kolejną istotną kwestią jest sposób obierania. Pamiętajmy o tym, że to co najlepsze znajduje się tuż pod skórką. W praktyce oznacza to, że musimy robić wszystko co w naszej mocy, aby je cienko obierać. Warto w tym celu skorzystać ze specjalnej obieraczki, której cena jest zaskakująco nisko.
Ziemniaki powinniśmy gotować pod przykryciem na stosunkowo niskim ogniu tak długo, aż nie staną się zbyt miękkie. Aby to sprawdzić, należy użyć widelca, który wbijamy w warzywo. Czas gotowania powinien oscylować w graniach 20 minut, jednak granica ta w praktyce jest bardzo luźna, bowiem dużo w tym przypadku zależy od tego, na jaki gatunek się zdecydujemy, a także jak dużo ziemniaków chcemy ugotować. Aby gotowanie odbywało się równomiernie, konieczne okaże się pokrojenie ziemniaków na mniejsze kawałki. Wodę należy solić dopiero pod koniec gotowania. Optymalna ilość to 1 łyżeczka na 1 litr wody. Na koniec należy odcedzić ziemniaki i podać na talerz lub dowolne inne naczynie. Jako ciekawostkę warto przytoczyć, że zdecydowanie najwięcej witamin znajdziemy w ziemniakach, które gotowane są w "mundurkach". Nie zapominajmy o tym, żeby nie pozostawiać obranych ziemniaków zbyt długo w wodzie. Wywar możemy wykorzystać do sosów lub zup- w zależności od indywidualnych preferencji.
Kiełkujące ziemniaki- czy są szkodliwe?
Istotna jest jeszcze jedna kwestia, o której część osób zapomina, mianowicie powinniśmy unikać ziemniaków, które kiełkują lub mają zieloną skórkę. Niestety wytwarza się w nich szkodliwy dla ludzkiego organizmu "glikoalkaloid solanina". Związek ten może wywoływać zatrucia pokarmowe, powodować nudności, wymioty, biegunkę czy też kolkę. Dlatego też wystrzegajmy się takich ziemniaków i omijajmy je szerokim łukiem.