Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Instrukcja krok po kroku 0
Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Instrukcja krok po kroku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Instrukcja krok po kroku

Parzenie kawy w kawiarce nie jest zbyt skomplikowane – cały proces można przedstawić w kilku prostych krokach. Mimo to, wiele osób popełnia podstawowe błędy podczas przygotowywania tego napoju – w konsekwencji nie otrzymują pysznego i aromatycznego naparu, ale kwaśną, niedobrą lurę, która nadaje się tylko do wylania. Właśnie dlatego stworzyliśmy poniższy poradnik – aby pomóc Ci zaparzyć idealną kawę z użyciem kawiarki!

Czy warto samodzielnie mielić ziarna kawy?

Odpowiedź brzmi: ,,tak” – ziarna kawy po zmieleniu tracą ponad połowę swojego smaku – dlatego warto od razu przesypać je do kawiarki i zaparzyć napój – wtedy straci na jakości jak najmniej. Z zasady im dłużej rozdrobnione nasionka stoją w szafce, tym są gorszej jakości. Jeśli więc zależy Ci na pysznym smaku kawy – kupuj wersję ziarnistą i miel nasiona bezpośrednio przed wsypaniem do urządzenia. Aby perfekcyjnie wykonać to zadanie, zaopatrz się w odpowiedni młynek do kawy – szeroką ofertę tego typu produktów znajdziesz w naszym sklepie.

Instrukcja parzenia kawy w kawiarce – to proste!

Tylko kilka prostych czynności dzieli Cię od pysznego, pobudzającego napoju! Przeczytaj, jak zaparzyć doskonałą kawę za pomocą kawiarki.

Krok pierwszy: przygotuj odpowiednią ilość przegotowanej wody. Pamiętaj, że do kawiarki nie wlewamy kranówki!

Krok drugi: wlej wodę do dolnej części urządzenia – ale nie do pełna. Sugeruj się specjalnie zamontowanym zaworem - jego powierzchnia powinna zostać na powierzchni.

Krok trzeci: całą powierzchnię sitka pokryj kawą. Jej poziom powinien zbliżać się do rantu kawiarki. Wyrównaj go palcem – nie gnieć jednak za długo, ponieważ za mocno zbita struktura kawy nie przepuści przez siebie odpowiedniej ilości wody – przez to napój będzie źle zaparzony.

Krok czwarty: połącz poszczególne elementy kawiarki ze sobą – do jej dolnej części wsuń sitko, a górną mocno przykręć do całości – tak stworzoną konstrukcję postaw na kuchence.

Parzenie kawy w kawiarce – kilka dodatkowych rad, o których warto pamiętać

  • Przypilnuj, aby moc palnika była jak najmniejsza – wtedy przygotujesz naprawdę dobrą, aromatyczną kawę – idealną do śniadania oraz słodkiego deseru.
  • Nie zamykaj wieczka od kawiarki – zwłaszcza za pierwszym razem. Obserwuj proces parzenia - na początku pojawia się ciemnobrązowy płyn, a dopiero po kilku chwilach lekka pianka. Gdy parzenie dobiegnie końca, usłyszysz charakterystyczne bulgotanie – to znak, aby wyłączyć palnik oraz zamknąć wieczko.
  • Prawidłowe parzenie kawy przebiega w spokojnej atmosferze – płyn powinien wypływać powolnym, ale nieprzerwanym strumieniem. Jeśli u Ciebie wygląda to inaczej, zmniejsz płomień pod odpowiednim palnikiem.

ABC kawiarki – z jakich elementów składa się większość modeli?

Kawiarki różnią się między sobą w zależności od modelu i producenta. Wyróżnia się jednak pewne elementy, które wchodzą w skład większości tego typu sprzętów. Są to:

  • Pojemnik na przegotowaną wodę,
  • sitko do wsypywania zmielonych ziaren kawy,
  • pojemnik na aromatyczny wywar,
  • uszczelka zapobiegająca wylaniu się gorącego napoju – zamontowana wewnątrz kawiarki,
  • uchwyt do trzymania urządzenia – zapobiega ewentualnemu poparzeniu się.

Podsumowanie

Jeśli szukasz odpowiedniej kawiarki do swojej kuchni, zajrzyj do naszego sklepu – posiadamy duży wybór sprzętów renomowanych producentów. Niech od teraz każda przygotowana przez Ciebie kawa będzie pyszna! Życzymy udanych zakupów!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium