Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Nasze Hity sprzedażowe
Czarne sztućce zestaw 24 el dla 6 osób stal 18/10 połysk
Czarne sztućce zestaw 24 el dla 6 osób stal 18/10 połysk
249,00 zł 159,00 zł
szt.
Garnki Klausberg KB 7201 zestaw garnków Marmurowych Indukcja
Garnki Klausberg KB 7201 zestaw garnków Marmurowych Indukcja
447,00 zł 367,00 zł
szt.
Wentylator biurkowy SP 1760 DC9 Wiatrak stojący
Wentylator biurkowy SP 1760 DC9 Wiatrak stojący
127,50 zł 68,50 zł
szt.
Wentylator kolumnowy podłogowy KB 7470 Wiatrak stojący BIUROWY
Wentylator kolumnowy podłogowy KB 7470 Wiatrak stojący BIUROWY
247,00 zł 147,00 zł
Wentylator WIATRAK SUFITOWY żyrandol MX 413 4x lampa
Wentylator WIATRAK SUFITOWY żyrandol MX 413 4x lampa
387,00 zł 287,00 zł
szt.
Złote sztućce zestaw 24 el dla 6 osób stal 18/10 połysk
Złote sztućce zestaw 24 el dla 6 osób stal 18/10 połysk
249,00 zł 159,00 zł
szt.
Jak używać patelni grillowej oraz na niej smażyć? 1
Jak używać patelni grillowej oraz na niej smażyć?

Jak używać patelni grillowej oraz na niej smażyć?

Patelnia grillowa to nasza przepustka do grillowanej karkówki o każdej porze roku. Jeśli lato kojarzy Ci się głównie z grillowaniem na wolnym powietrzu, uwielbiasz potrawy z grilla, marynaty i chrupkie pieczone warzywa to patelnia grillowa jest czymś, co musisz mieć w swojej kuchni. Nie to samo, mówisz? Oczywiście - brakuje tutaj słońca, gotowania na wolnym powietrzu i charakterystycznego dymnego zapachu w potrawach (choć z tym ostatnim można coś jeszcze zrobić), ale gwarantujemy - ta namiastka jest warta zachodu. Jak używać patelni grillowej i jak na niej smażyć? Oto nasze wskazówki, żeby było jak z grilla.

 Patelnia KingHoff KH 1108

 

Marynuj!

Smak grillowania to smak mięsa i warzyw w świetnej marynacie. Dlatego smażąc na patelni grillowej nie zapominaj o wcześniejszym zamarynowaniu potrawy - powinna przebywać w marynacie minimum 24 h, aby dobrze przesiąknąć smakiem. Domowe grillowanie to świetna okazja do przetestowania różnych marynat przed sezonem - słodka, ostra, łagodna, musztardowa, chińska, tymiankowo-rozmarynowa, winna, z whiskey… odkryj świat marynat!

 

Eksperymentuj!

Spróbuj dymu wędzarniczego w sprayu- jego użycie sprawia, że potrawy mają kompletnie inny smak. Ten sam produkt możesz też wykorzystać do samodzielnie przygotowanego sosu barbecue. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj wyjść poza karkówkę, kiełbasę i szaszłyki z cebulą - co powiesz na grillowane boczniaki w zalewie, tofu, nuggetsy z kalafiora czy spring rollsy.

 

Smaż jakbyś grillował

Przed rzuceniem mięsa na ruszt należy silnie ją rozgrzać, a produkty na niej smażone odwracać tylko raz - dzięki temu będą podobne do tych z prawdziwego grilla. Jeśli zależy nam na wizualnej „kratce” należy w połowie grillowanie obrócić smażone mięsiwo czy warzywa o 90 stopni.

 

Pomagaj sobie piekarnikiem

Nie wszystkie potrawy wyjdą świetnie na grillowanej patelni. Im są cieńsze, tym lepiej. Grubsze, np. steki czy hamburgery, będzie trzeba po wstępnym grillowaniu dopiec jeszcze w piekarniku, żeby usmażyły się również w środku. Dlatego grillując takie jedzenie, pamiętaj żeby rozgrzać od razu piekarnik.

 

Wybierz dobrą patelnię grillową

Jeszcze nie kupiłeś patelni grillowej i dopiero rozglądasz się za tą wymarzoną? Wybierz tą ciężką, żeliwną, która przetrwa lata, świetnie rozprowadza i utrzymuje ciepło i do tego ma duszę. Najlepiej, żeby dno miało minimum 5 mm. Przed kupnem trzeba sprawdzić, czy patelnia nadaje się do wszystkich kuchenek - szczególnie, jeśli korzystamy z indukcyjnej.  Dobrze, jeśli posiada wskaźnik nagrzania (łatwiej kontrolować temperaturę) oraz gwarancję braku PFOA czyli związku niklu i metali ciężkich.

[product category_id="2183177" limit="10" slider="true" onlyAvailable="true"]

 

Traktuj swoją patelnię z szacunkiem

Patelnia grillowa ujawnia swoją moc po czasie. Trzeba na niej wiele razy grillować, żeby móc skorzystać z jej możliwości w 100%. Jeśli używasz patelni grillowej raz na rok, poczekasz na to kilka lat! Dobre działanie patelni ukazuje się dopiero po 2-3 miesiącach regularnego smażenia. Patelniani puryści twierdzą, że bardziej skomplikowane potrawy grillowe można robić na patelni, która liczy sobie minimum rok aktywnego grillowania. Na nowej lepiej nie eksperymentować.

 

Bądź delikatny i cierpliwy

Żeliwna patelnia grillowa rozgrzewa się długo - nawet kilka minut. Nie ma sensu przyśpieszać tego procesu rozkręcając gaz na maksimum. Tutaj trzeba trochę finezji! Sztuką jest umiejętna zabawa temperaturą. Ta zabawa wpływa również na smak potraw - kiedy patelnia będzie zbyt chłodna, potrawy będą tłuste i mdłe, natomiast zbyt rozgrzana, otrzymamy wysuszone i gorzkawe „coś”. Warto też poznać się na mięsie, bo każdy gatunek wymaga innego czasu przyrządzania.

 

Dietetycznie lub zupełnie nie

Fajne w patelniach grillowych jest to, że możemy na nich przyrządzać dietetyczne potrawy - tego typu patelnie świetnie wytapiają tłuszcz, a możemy grillować mięso bez użycia masła czy oliwy. Z drugiej strony fani masełek czosnkowych i pełnych oleju marynat również mogą bez problemu z niej korzystać - jedna i druga strona będzie więc zadowolona.

Patelnie grillowe

Komentarze do wpisu (1)

26 sierpnia 2019

Dzisiaj pierwsze użycie mojej patelni grillowej zobaczymy co to będzie;)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium