Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Jak gotować szparagi? Praktyczne porady 0
Jak gotować szparagi? Praktyczne porady

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak gotować szparagi? Praktyczne porady.

Kuszą nas swoimi kolorami, aromatem, smakiem. Są niezastąpione w każdej kuchni i powinny być obecne na każdym talerzu. Warzywa i owoce, zwłaszcza te sezonowe, są prawdziwą mocą zdrowia. Jak zdroworozsądkowo korzystać z tego, co oferują nam lokalne ryneczki, targowiska i warzywniaki? Warto kosztować nowych smaków i sięgać po dotąd nieznane warzywa. Jednym z nich są szparagi. Sprawdź, jak ugotować szparagi i przyrządzić z nimi pyszny posiłek.

Sezonowy jadłospis

Sezonowe warzywa i owoce są zdrowe, bogate w witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie, zdrowie, a także cerę. W okresie ich występowania uginają się od nich sklepowe półki, lady w warzywniaku lub na lokalnym targowisku. Warto wykorzystać sezon konkretnych owoców i warzyw do granic możliwości. Nic nie smakuje tak, jak czerwcowe truskawki, sierpniowe maliny czy wiosenna rzodkiewka i szczypiorek. Sezonowe przysmaki najczęściej są produkowane przez lokalnych rolników i między innymi dlatego są one bogate w wartości spożywcze, nie są faszerowane konserwantami, by przetrwać długą, czasem międzykontynentalną, podróż. Sezonowe warzywa i owoce kuszą także atrakcyjną ceną. Różnica w stosunku do importowanych produktów jest znacząca i także aspekt ekonomiczny powinien przekonać nas do włączenia ich do naszego codziennego menu. Jednym z warzyw, do których wciąż wiele osób podchodzi z rezerwą, całkowicie niepotrzebnie, są szparagi. Być może dystans ten ma podłoże w nieznajomości produktu i niewiedzy związanej z możliwościami, jakie oferuje. Sprawdź, jak się z nimi obchodzić oraz jak je ugotować.

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

Sezon na szparagi rozpoczyna się już w kwietniu i trwa do końca czerwca. Czas ten warto wykorzystać w stu procentach i dodawać szparagi do wielu dań, zwłaszcza, że można przygotowywać je w wieloraki sposób. Najczęściej podczas zakupów do wyboru będziesz mieć dwa rodzaje tego warzywa: białe i zielone. Często obecne na sklepowych półkach bywają także odmiany mini tych warzyw, bardzo dekoracyjne i atrakcyjne wizualnie.

#1 Zielonych szparagów nie musisz obierać przed gotowaniem - wystarczy odciąć zdrewniałą końcówkę lub spróbować nadłamać łodygę przy końcu, a szparag sam przełamie się w miejscu, gdzie kończy się stwardniała część a zaczyna miękka.

#2 Białe szparagi są bardziej wymagające przy przygotowaniu. Należy je bowiem obrać i usunąć, jak w przypadku zielonych odmian, twardą końcówkę.

Najpopularniejszym sposobem obróbki warzywa jest jego ugotowanie. Najlepiej zrobić to tak, by warzywo gotowało się w pozycji pionowej, do tego przydadzą się wysokie specjalne garnki do szparagów, dostępne w ofercie naszego sklepu. Pomieszczą one całe szparagi, bez konieczności ich krojenia na mniejsze części. Przygotowywanie szparagów w specjalnym garnku jest znacznie szybsze i całkowicie bezproblemowe. Ważnym elementem wyposażenia takiego garnka jest wewnętrzne sitko, które pozwoli na szybkie odcedzenie warzyw i przełożenie na talerz.

Gotowanie

Gotowanie szparagów jest banalnie proste - wystarczy do garnka wlać wodę (w takiej ilości, by główki warzyw swobodnie nad nią wystawały), dodać łyżeczkę cukru i soli, opcjonalnie łyżkę masła. Zielone szparagi powinny gotować się około 3-4 minut, białe nieco dłużej - 7 minut. Jak sprawdzić, czy szparagi są już gotowe? Powinny być one sprężyste, mieć wyraźny kolor, być chrupkie w swojej konsystencji.

Grillowanie

Szparagi można także przygotować na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. Przygotowane wcześniej warzywa najlepiej posypać solą, pieprzem oraz posmarować dobrej jakości oliwą. Wyborny smak gwarantowany!

Podawanie

Podawanie szparagów i wkomponowywanie ich w ulubione dania jest bardzo proste - możesz dodać je do sałatek, makaronów, risotta lub kaszotta, smakują doskonale z jajkiem sadzonym lub dodane do omletów. Idealnie łączą się ze świeżo startym parmezanem. Szparagi to świetny dodatek do wielu dań lub samodzielna, zdrowa przekąska.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium