Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Jakie garnki wybrać? Porady oraz wskazówki  

Garnki 1l, stanowią podstawowe wyposażenie w każdej kuchni, bez którego ciężko będzie sobie wyobrazić codzienne gotowanie potraw. Na rynku dostępne są różne garnki 1l - odróżniają się one nie tylko rozmiarem oraz wyglądem, ale także surowcem, z którego zostały wykonane, jak i przypisywanym im przeznaczeniem. Warto zatem dowiedzieć się, czym należy się kierować, wybierając garnki kuchenne, tak ażeby w ostateczności dokonać możliwie jak najlepszego wyboru. 

Garnki a rodzaj kuchenki. Jak dokonać wyboru? 

Pośród dostępnych obecnie kuchenek, wyróżnić można trzy najważniejsze ich typy - płyty indukcyjne, kuchenki elektryczne oraz gazowe. Na rynku dostępne są także modele gazowo-elektryczne, czyli te, które mają dwa typy palników. W dwóch ostatnich przypadkach, wystarczy wybrać garnki na gaz albo garnki emaliowane 1l. Jeżeli jednak naszą własnością jest indukcja, konieczne będą garnki na indukcję. W takim przypadku, możemy nabyć garnek 1l indukcja, którego materiałem wykonania, jest: 

  • aluminium posiadające oznaczenie o opcji zastosowania na indukcyjnej kuchence,
  • nierdzewna stal 18/10 (72 procent stali, 10 procent niklu oraz 18 procent chromu),
  • żelazo lane nieemaliowane,
  • żelazo,
  • stal,
  • żelazo lane emaliowane. 

Surowiec - który będzie najlepszym dla nas wyborem? 

Garnki przygotowywane są z różnorodnych rodzajów surowców i tworzyw. To w sporej mierze, od nich zależeć będą ich najistotniejsze właściwości oraz cechująca je wytrzymałość. Warto zapoznać się z najpopularniejszymi tworzywami, wśród których można wymienić: 

  • stal - garnki wykonane ze stali, są bardzo trwałe oraz wytrzymałe. Ponadto wykazują odporność na wszelkie zarysowania. Co jest również na plus, nie pochłaniają żadnych zapachów, a przy tym można je łatwo czyścić i pielęgnować. Większość modeli takich garnków, wykonuje się ze stali nierdzewnej,
  • aluminium - garnki wykonywane z aluminium, stanowią zdecydowanie tańszą opcję. Bardzo szybko się nagrzewają, ale tak samo szybko mogą utracić ciepło. Są dosyć cienkie. Jeden z ich plusów, to fakt, iż na ogół dostępne są one w szerokiej gamie wzorniczej oraz kolorystycznej. Należy jednakże mieć na uwadze, że w garnkach aluminiowych, nie jest możliwe ugotowanie kwaśnych dań (w przeciwnym razie, może dojść do emisji bardzo toksycznego dla żywych organizmów glinu), 
  • emalia - emaliowane garnki, zaliczane są do bardzo taniego wyposażenia kuchennego, jednakże ich powłoka może ulec łatwemu zarysowaniu i podatna jest na wszelakie uszkodzenia. Na skutek zadrapań dochodzi czasami do wydzielania się bardzo szkodliwych chemicznych związków, które mogą przedostać się następnie do pożywienia. W porównaniu z innymi surowcami, możemy łatwiej w nich także przypalać potrawy, 
  • teflon - garnki wykonane z teflonu, są odporne na wszelkie zarysowanie i bezpieczne dla naszego organizmu. Odznaczają się dużą wytrzymałością oraz odpornością na działanie wysokich temperatur. Niełatwo będzie przypalić w nich jedzenie. Podczas korzystania z nich, należy jednakże mieć na uwadze, konieczność używania silikonowych albo drewnianych akcesoriów, żeby nie zarysować powłoki teflonowej, 
  • żeliwo - żeliwne garnki, są zdecydowanie najbardziej wytrzymałe. Potrafią przez długi czas utrzymywać wyższą temperaturę, ale również długo muszą się nagrzewać. Są także dosyć ciężkie. Przygotowywanie w nich różnych dań, ma nieznaczny wpływ na posiadane przez nie walory smakowe (żywność może zostać wzbogacona o niewielkie ilości żelaza),
  • żaroodporne szkło - garnki wykonywane z wymienionego surowca, sprawdzają się bardzo dobrze w wypadku osób będących alergikami. Są one hipoalergiczne, wykazują także właściwości antybakteryjne. Niestety nie mogą być stosowane w przypadku kuchenek indukcyjnych. 

Jakie znaczenie ma dno garnka? 

Dno garnka, to jedna spośród jego części, której znaczenia nie możemy pominąć. Wykazuje ono wpływ między innymi na czas utrzymania ciepła przez naczynie, jak i tempo jego nagrzewania się. Warto dokonać wyboru garnków wyposażonych minimum w dno trójwarstwowe. Tego rodzaju naczynia, będą z pewnością wolniej się nagrzewać, jednakże potrafią przez dłuższy czas utrzymywać ciepło, co na pewno okaże się być korzystne w czasie przygotowywania potraw. Warte naszej uwagi, są też garnki mające kapsułkowe dno. Tego rodzaju garnki, mają wbudowany w dnie dysk, wykonany w całości z aluminium. Pozwala to na równomierne rozprowadzenie ciepła. Niezwykle istotne będzie także to, żeby dno garnka było zupełnie płaskie. Dzięki czemu ciepło, które pochodzi z kuchenki, będzie lepiej pochłaniane do jego środka. 

Kształt oraz rozmiar - na co warto się zdecydować? 

Kształt garnka, nie stanowi zbyt ważnej kwestii. Jeżeli jednak jesteśmy miłośnikami kuchni włoskiej i nierzadko przygotowujemy makarony, warto abyśmy zainwestowali w garnek mający właściwą głębokość. Rozmiar garnków, powinien zostać dostosowany przede wszystkim do ilości domowników, dla których zamierzamy robić posiłki, jak i do pojemności naszych kuchennych szafek. Zanim kupimy garnki, warto abyśmy sprawdzili, czy możliwe jest ich przechowywanie poprzez włożenie jednego w drugi. 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium