Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki

Brytfanny 2,8l są produktami niezbędnymi do przygotowania pysznych i aromatycznych potraw - pieczonego drobiu, zapiekanych ziemniaków czy soczystych rolad. Jednak, każdy z ów produktów wykonany jest z różnych materiałów i powłok, które zapewniają inne zastosowanie i użytkowanie. By poprawnie wybrać interesującą Cię brytfankę, należy wcześniej zapoznać się z jej charakterystyką i przeznaczeniem, do jakiego jest ona stworzona.

Brytfanny 2,8l -  rodzaje produktów

Asortyment kuchenny w obecnych czasach jest wyjątkowo bogaty. Można zagubić się w skomplikowanych opisach i przeznaczeniach, nawet tych najprostszych w obsłudze, jak mogłoby się wydawać, małych brytfanien. Jednak, nie trzeba być specjalistą w branży kuchennej, by wiedzieć jaki rodzaj wybranej brytfanny do pieczenia będzie odpowiedni do Twojej kuchni - wystarczy tylko zasugerować się poniższą listą, ułatwiającą rozpoznanie ów akcesoriów. 

  • brytfanny ceramiczne, porcelanowe - brytfanny żaroodporne wykonane z ceramiki są doskonałym wyborem dla osób, które pragną bezpiecznie przygotować wybraną potrawę w piekarniku. Materiał, z którego są bowiem skonstruowane ów akcesoria jest naturalnie występująca substancją, dlatego nie wydziela żadnych szkodliwych toksyn podczas podgrzewania jedzenia. To również dobra opcja dla osób cierpiących na alergie wywołaną pierwiastkami metalicznymi. Poza tym, szybko się nagrzewają długo utrzymują temperaturę. Jedyną wadą ceramicznych brytfanien jest fakt, że są one bardzo delikatne - wobec tego należy szczególnie uważać podczas jej użytkowania, by nie spowodować jej stłuczenia czy wyszczerbienia. 
  • brytfanny żeliwne - są tymi najbardziej popularnymi brytfannami do mięsa. Dzięki trwałemu i odpornemu na zarysowania, odkształcenia i wysokie temperatury żeliwnemu materiałowi są w stanie służyć latami. Tego typu naczynia równomiernie rozprowadzają ciepło i choć długo się nagrzewają, to również długo to skumulowane ciepło utrzymują. Mogą być skonstruowane z samego żeliwa o dowolnym kolorze lub być dodatkowo pokryte powłoką emaliowaną.
  • brytfanny ze stali nierdzewnej - są stworzone do przygotowywania potraw mięsnych w najwyższych temperaturach. Wykonane ze stali nierdzewnej, są odporne na równie zarysowania i uszkodzenia i dodatkowo nie ulegają rdzewieniu. Mogą być stosowane zarówno w kuchenkach różnego typu, jak i piekarnikach o różnej wielkości. Potrawy przyrządzane w ów stalowym akcesorium mogą być przygotowywane w formie otwartej lub przy użyciu dołączonej pokrywki ułatwiającej duszenie. Niektóre z brytfanien ze stali nierdzewnej wyposażone są w funkcję rusztu, który skumuluje w dnie naczynia ociekający tłuszcz potrawy. 
  • brytfanny emaliowane - te akcesoria nadają się nie tylko do przygotowywania mięsnych potraw, ale również zapiekania ryb, i warzyw. Wykonane są z żeliwa lub stali nierdzewnej  i dodatkowo pokryte specjalną, bezpieczną dla zdrowia emalią, która dodatkowo zapobiega uwalnianiu szkodliwych substancji podczas pieczenia. To doskonały wybór na gotowanie dań dla osób starszych, alergików i dzieci. 

Brytfanny żaroodporne w różnych kształtach

Prócz konkretnego rodzaju brytfanny do mięsa posiadającej różne przeznaczenie, podczas zakupu ów akcesorium, warto zwrócić uwagę na jego cechę dodatkową, a konkretnie - kształt. Mimo, że nie jest to atrybut warunkujący jakość przygotowywanej potrawy, będzie on niezwykle przydatny dla osób zwracających dużą uwagę na stylistykę i estetykę. Na przykład brytfanna do pieczenia okrągła lub owalna znajdzie swoje przeznaczenie w kuchni tradycjonalistów, ceniących klasykę i elegancję. Z kolei naczynie żaroodporne w kształcie kwadratu lub prostokąta idealnie wpasuje się w nowoczesne, industrialne kuchnie. Nie mniej istotnym aspektem jest również kolor wybranej brytfanny, który również powinien być dostosowany odpowiednio do kolorystyki kuchni.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium