Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Dzień Kobiet - Jak zaplanować udany wieczór? 0
Dzień Kobiet - Jak zaplanować udany wieczór?

Przygotowanie udanego wieczoru z okazji Dnia Kobiet może okazać się więc nieco trudniejsze, ale tylko pozornie. Pewnie, nie pojedziemy z tej okazji w ciepłe kraje (chyba że ten, do którego chcemy się wybrać, akurat wpuszcza turystów z Polski) albo do pięciogwiazdkowego hotelu, bo lockdown nie musi przestać obowiązywać do 8 marca, ale możemy przecież stworzyć niebanalną atmosferę w zaciszu własnego domu lub mieszkania. Jak to zrobić? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule!

czytaj całość »
Szybkie i zdrowe dania z patelni! 0
Szybkie i zdrowe dania z patelni!

Wokoło patelni krąży powszechnie znany, szkodliwy mit: „jedzenie robione na niej jest tłuste i niezdrowe!”. Tymczasem prawda tkwi pośrodku. Tak, w polskiej kuchni tego naczynia zazwyczaj używa się do smażenia na głębokim tłuszczu, przez co kojarzona jest z potrawami ciężkimi, ale wysokokaloryczne dania powstają zarówno w garnkach do gotowania, jak i naczyniach żaroodpornych w piekarnikach. Zatem to nie utensylia odpowiadają za to, czy posiłek jest zdrowy, ale sposób, w jaki go przyrządzimy, oraz użyte składniki i ich proporcje. Poniższe przepisy udowadniają, że można gotować dania z patelni zarówno zdrowe jak i szybkie!

czytaj całość »
Stek wołowy z patelni grillowej 0
Stek wołowy z patelni grillowej

Przygotowanie steku dla wielu osób jest skomplikowane. Jednak trzymając się kilku zasad, każdy rodzaj steku, w tym stopień jego wysmażenia, wyjdzie idealnie. Podstawą przygotowania mięsa jest wybór kawałka najwyższej jakości. Jednak drugą ważną podstawą jest sama patelnia, na jakiej będziemy je smażyć. Obecnie bardzo popularne stały się patelnie grillowe, które również świetnie sprawdzą się do smażenia steków.

czytaj całość »
Pączki tradycyjne z nadzieniem różanym 0
Pączki tradycyjne z nadzieniem różanym

Pączki to już ostatkowa tradycja. Dla ich zagorzałych wielbicieli Tłusty Czwartek to wręcz najważniejsze święto w roku. Bo kiedy, jak nie pod koniec karnawału, można bez żadnych wyrzutów sumienia pałaszować te tłuste pyszności? Samodzielne wykonanie pączków w domu nie jest wcale tak trudne, jak wielu się wydaje. Z pewnością uchroni nas przed staniem na mrozie w długich kolejkach do cukierni. To także świetna zabawa dla całej rodziny, w tym dla jej najmłodszych członków. Dekorowane lukrem, cukrem pudrem i najrozmaitszymi posypkami - każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście najlepiej smakują tradycyjne pączki z nadzieniem różanym.

czytaj całość »
Faworki (chrust) - Idealnie chrupiące 0
Faworki (chrust) - Idealnie chrupiące

Karnawał to czas zabawy, szaleństwa i oczywiście wielkich eksperymentów w kuchni. Jest jednak kilka potraw, bez których czas zabawy karnawałowej nie mogłaby istnieć. Są to oczywiście pączki oraz faworki (inaczej tzw. chrust). 

Faworki to niezwykle kruche, pyszne ciasteczka, posypane lekko cukrem pudrem z wanilią. Nie ma osoby, która nie lubi chrustu... Nikt nie oprze się tym niezwykłym, smażonym ciasteczkom. Najlepiej sprawdzają się stare przepisy. Te, które stosowały nasze babcie i prababcie. Bo to właśnie jest sekret ich receptury, prawda? Kojarzą nam się z babciną miłością ...

czytaj całość »
Sprawdzony sposób na kolację z okazji Walentynek 0
Sprawdzony sposób na kolację z okazji Walentynek

Japończycy, Brazylijczycy...a nawet Estończycy. Kilka narodowości – jedno święto. Walentynki! 14 lutego - w tym roku przypada w niedzielę, dlatego jest to świetna okazja, aby przygotować coś samemu i zaskoczyć swoją sympatię. Jak udekorować stół podczas spotkania w ten wyjątkowy czas? Jakie dania ugotować? No i oczywiście ciekawostka: jak obchodzone są walentynki w trzech wymienionych narodowościach. Tego wszystkiego i paru innych rzeczy dowiedzą się Państwo z poniższego artykułu.

czytaj całość »
Makowiec przekładany ze świątecznymi dekoracjami 0
Makowiec przekładany ze świątecznymi dekoracjami

Miękki, wilgotny oraz smaczny makowiec to nieodłączny element Świąt w wielu domach. Jest to popularny wypiek świąteczny, który zachwyci swoim smakiem wszystkich Twoich gości. Co więcej mak ma ma znaczenie symboliczne i jest podstawą tradycyjnej, polskiej kuchni. Owiany pozytywną sławą sprawdza się nie tylko w okresie świątecznym, ale i na co dzień. Jednak to w okresie Bożego Narodzenia to ciasto smakuje najlepiej. Aromat mielonego maku, skórka z pomarańczy, siekane bakalie, olejek migdałowy - te dodatki sprawiają, że zapach ciasta rozprzestrzenia się po całym domu i przypominają o tym wyjątkowym czasie. Jak przygotować makowiec, który zawsze wychodzi i rozpływa się w ustach?

czytaj całość »
Co warto wiedzieć na temat smażenia karpia? 0
Co warto wiedzieć na temat smażenia karpia?

Karp to nasza ryba narodowa, dlatego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez właśnie tego przysmaku. Co roku sprzedaje się ona w milionach egzemplarzy i nie powinno nas to dziwić. Jednak sam zakup to dopiero początek drogi do smacznego dania. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie oraz usmażenie ryby. Zadanie to nie należy do najprostszych, jeśli jednak zastosujemy się do poniższych zaleceń, po pracy będziemy mogli cieszyć się smaczną potrawą. Jaką patelnię wybrać do smażenia ryby? W jaki sposób przygotować naszego karpia?

czytaj całość »
Jak zdrowo gotować ziemniaki? 0
Jak zdrowo gotować ziemniaki?

Nie da się ukryć, że ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Regularnie przyrządzamy dania, których głównym składnikiem są właśnie "kartofle". Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, jak powinniśmy gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe. Co powinniśmy wiedzieć o ziemniakach? W jaki sposób je gotować? Czy kiełkujące ziemniaki mogą być szkodliwe? Co z wywarem z ziemniaków? Odpowiedzi na te pytania znaleźć można w poniższym artykule, do którego przeczytania serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych czytelników.

czytaj całość »
Przepisy na ciasteczka świąteczne 0
Przepisy na ciasteczka świąteczne

Często na święta robimy ciasta, ciasteczka, które bardzo upiększają nam stół oraz zapachem przypominają nasze wspomnienia z dzieciństwa. Proces przygotowania takich ciasteczek jest bardzo prosty a do pomocy przy ich tworzeniu możemy zaprosić dzieci, będzie to dla nich wspaniała przygoda kulinarna.

czytaj całość »
Chleb domowy z brytfanny - sprawdzony przepis 1
Chleb domowy z brytfanny- sprawdzony przepis

Domowy chleb to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale przede wszystkim pewność, że jemy zdrowo i smacznie. Chleb, który upieczemy sami da nam ogromną satysfakcję, a także wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Bardzo często pieczywo z piekarni jest nafaszerowane składnikami chemicznymi, spulchniaczami, konserwantami, które negatywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu

czytaj całość »
Garnek marmurowy do wielu zastosowań w kuchni 0
Garnek marmurowy do wielu zastosowań w kuchni

Bezpieczeństwo, energooszczędność, estetyka, wszechstronność te cztery cechy są najważniejsze przy wyborze akcesoriów do kuchni. Oczywiście jest jeszcze jedna istotna kwestia, przede wszystkim dla naszego domowego budżetu, czyli cena. Jeśli w internecie istniałby filtr, w którym moglibyśmy zaznaczyć te wszystkie opcje podczas szukania odpowiedniego wyposażenia kuchni; to na pierwszym miejscu pojawiłby się marmurowy garnek

czytaj całość »
Domowa kiełbasa prosto z Twojego piekarnika 0
Domowa kiełbasa prosto z Twojego piekarnika

Zalety produkowania własnej żywności można wymieniać bez końca a jej sklepowi odpowiednicy pozostają daleko w tyle. Decydując się na przygotowywanie wędlin w warunkach domowych zapewnimy naszej rodzinie niepowtarzalny smak (dopasujemy proporcje mięsa i przypraw zgodnie z naszymi preferencjami) oraz zdrowie (nie dodajemy do farszu szkodliwych konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku). Dodatkowo taka kiełbasa home – made może być świetnym pomysłem na podarunek dla rodziny lub znajomych.

czytaj całość »
Garnki emaliowane, jakie są ich zalety? 0
Garnki emaliowane, jakie są ich zalety?

Garnki emaliowane są jednymi z najładniejszych, dostępnych na rynku. Kolory, wzory niezmiennie od lat cieszą nasze oczy, przygotowując dla nas pyszności na kuchennej płycie. W klasycznej, drewnianej kuchni  retro, modele z kwiatowymi zdobieniami idealnie dopasują się do całości. Garnki emaliowane będą także pasowały do nowoczesnych, nawet tych surowych wnętrz – tutaj najlepiej będą wyglądały modele jednokolorowe z błyszczącej emalii.

czytaj całość »
Dlaczego warto zainwestować w brytfannę? 0
Dlaczego warto zainwestować w brytfannę?

Brytfanna, czy też inaczej gęsiarka, to naczynie, który swoją popularność zyskało już w latach 90. W tamtych czasach każda gospodyni musiała móc się pochwalić umiejętnością przygotowywania potraw z jej pomocą. Jakiś czas temu brytfanny straciły swój blask, jednak obecnie naczynie to przechodzi istny renesans. Znajdziemy je w sporej części domów, gdyż zapewnia nam oszczędność czasu, wygodę, właściwości zdrowotne, a także ogromną wszechstronność. Co warto wiedzieć na ten temat?

czytaj całość »
Jak wybrać najlepszy czajnik do kuchni? 0
Jak wybrać najlepszy czajnik do kuchni?

Żyjemy w czasach, w których nawet tak niepozorna decyzja jak wybór odpowiedniego czajnika do kuchni może stanowić nie lada wyzwanie. A to z powodu ogromnej, i rosnącej nieubłaganie z dnia na dzień, różnorodności w kwestii wyboru tego jedynego – który nie tylko będzie miał znakomity design i uświetni wystrój naszej kuchni, ale także będzie kompatybilny z naszą kuchenką i będzie posiadał szereg cech, dzięki którym posłuży nam przez długie lata, a my korzystając z niego będziemy mieli pewność, że przyrządzona w nim woda przysłuży się naszemu zdrowiu. Jak zadbać o to, żeby nasz czajnik posiadał te wszystkie cechy? Na co zwrócić szczególną uwagę?
Zapraszamy od artykułu, w którym rozwiejemy wszystkie Twoje wątpliwości w kwestii wyboru nowego czajnika!

czytaj całość »
Domowe przetwory - co łatwo zrobić na zimę? 10 propozycji 0
Domowe przetwory - co łatwo zrobić na zimę? 10 propozycji

Wprawdzie przetwory w dzisiejszych czasach dostępne są w niemal każdym sklepie, jednak warto przed zakupem zapoznać się z ich składem. Najczęściej okazuje się, że zawierają mnóstwo konserwantów, cukrów i chemicznych dodatków. Wątpliwe jest więc w takim przypadku czy są one w stanie zapewnić pełnię wartości odżywczych. Przetwory domowej roboty są dla nich doskonałą, zdrowszą alternatywą. W sezonie, kiedy warzywa są najsmaczniejsze a przy tym najtańsze warto zrobić ich zapasy w postaci przetworów na zimę. Przetwory pozwolą Ci cieszyć się darami natury poza sezonem ich naturalnego występowania. Wiele osób rezygnuje z robienia przetworów na zimę, niesłusznie sądząc, że jest to proces żmudny i skomplikowany. To całkowita nieprawda. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak łatwo i szybko zrobić przetwory, by cieszyć się nimi zimą, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Poznasz w nim niezwykłe i proste przepisy, które z pewnością rozpieszczą Twoje kubki smakowe.

czytaj całość »
Jakie noże wybrać do kuchni? 0
Jakie noże wybrać do kuchni?

Nieodzownym elementem wyposażenia każdej kuchni, zarówno domowej jak i w zakładach czy restauracjach, jest zestaw dobrych noży, który ułatwi codzienne przygotowanie posiłków. Wiele rodzajów noży oraz mnogość ich zastosowania pozwala na dobranie odpowiednich według własnego zapotrzebowania. Ważne jest, aby podczas wyboru zestawu noży kierować się nie tylko ich przeznaczeniem, ale także jakością materiałów z jakich zostały wykonane

czytaj całość »
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium