Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Żeberka zapiekane w brytfannie z kiszoną kapustą 0
Żeberka zapiekane w brytfannie z kiszoną kapustą

Żeberka zapiekane w brytfannie z kiszoną kapustą

Nie da się ukryć, że żeberka nie są daniem dietetycznym. Dostarczają za to niezapomnianych wrażeń smakowych. Mięso jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Uzupełniająca potrawę kapusta kiszona przyjemnie wyciąga smaki i co ważniejsze dostarcza organizmowi duże ilości witaminy C.

Dzisiaj wytłumaczymy, jak przyrządzić to proste, ale jednak odświętne danie.

 

Składniki na żeberka zapiekane w brytfannie

 

Do przyrządzenie potrawy potrzebujemy następujących produktów:

  • żeberka wieprzowe - półtorej kilo (to może wydawać się dużo, ale pamiętajmy, że ważone są z kośćmi)
  • kapusta kiszona (najlepiej domowa) - jeden kilogram
  • boczek - dwieście gram
  • czosnek - dwa ząbki
  • grzyby suszone
  • śliwki suszone
  • cebula - jedna dużą główka

Dodatkowo odpowiedni smak pomogą nam uzyskać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia żeberek

  1. Oddzielamy żeberka od siebie, tak aby każdy kawałek zawierał dwie kości. Te fragmenty nacieramy z obydwóch stron solą.
  2. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy wszystkie żeberka po kolei. Smażymy aż do uzyskania złocistego koloru.
  3. Boczek kroimy w kostkę. Następnie umieszczamy go na tej samej patelni. Smażenie kontynuujemy, aż zrobi się chrupiący.
  4. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki. Kontynuujemy smażenie przez kolejne pięć minut.
  5. Odcedzamy kapustę. Możemy też ją pokroić lub rozdrobnić. Następnie kiszonkę dodajemy do cebuli i boczku. Na tym etapie również przyprawiamy. Do kapusty wędruje ziele angielskie, majeranek i kminek. Całość trzeba trzymać na patelni, aż kiszonka zmięknie.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do stu osiemdziesięciu stopni. Żeberka układamy w brytfannie, a następnie szczelnie otulamy kapustą z boczkiem i cebulą.
  7. Teraz pozostaje już tylko czekać. Danie pieczemy przez dwie godziny. Oczywiście od czasu do czasu możemy sprawdzić stan żeberek.

Z jakiej brytfanny skorzystać?

Wielu miłośników gotowania ma swoją ulubioną brytfannę, z której korzysta od lat. Jeśli jeszcze nie posiadamy tego naczynia, możemy się w nie zaopatrzyć na stronie: https://europ24.pl/brytfanny.

Podczas zakupów powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na rozmiar. Naczynie nie powinno być zbyt małe, żeby zmieściła się w nim ilość potraw odpowiednia dla wszystkich domowników. Jednocześnie nie może być też zbyt duże, a konkretnie zbyt wysokie. Ten wymiar brytfanny najzwyczajniej na świecie musimy dostosować do odstępów pomiędzy półkami w naszym piekarniku.

Kluczowym czynnikiem są też uchwyty. Nasze ręce w kuchennych mitenkach i tak tracą znaczną część swojej sprawności. Dlatego w miarę możliwości powinniśmy postawić na brytfannę z dużymi uszami. Dzięki nim będziemy mogli wygodnie chwycić naczynie. W ten sposób zminimalizujemy ryzyko, że całość pieczołowicie przygotowywanego dania wyląduje na podłodze.

[product category_id="2182223" slider="true" onlyAvailable="true"]

Z czym podawać żeberka zapiekane w brytfannie?

Trzeba powiedzieć jasno. Ryż będzie się źle komponował z tym daniem. Jego doskonałe uzupełnienie będą za to stanowiły ziemniaki we wszelkich postaciach. Możemy postawić na tłuczone, zapiekane talarki albo pieczone w folii (skoro i tak już mamy rozgrzany piekarnik, to warto go dodatkowo wykorzystać).

Kwestię surówki na szczęście w tym wypadku mamy już z głowy. Jej rolę będzie dumnie pełniła kapusta z boczkiem.

Żeberka to danie pracochłonne, więc z dużym prawdopodobieństwem będziemy je przyrządzać od święta. Warto więc zadać pytanie, jakie wino podać do tej potrawy. Otóż z tym mięsem najlepiej będzie komponować się piwo. Możemy postawić na niemiecki marki pszeniczne albo bardziej uniwersalnego lagera.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium