Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
Opis skrócony:
- Kolor: Czarny
- Wysokość:: 7 cm
- Długość: 35 cm
Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
Opis skrócony:
- Materiał: Tworzywo sztuczne
Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
Opis skrócony:
- Materiał: stal węglowa
- Kolor: Czarny
- Ilość elementów w zestawie: 3
- Średnica: 24/26/28 cm
Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
Opis skrócony:
- Materiał: Stal nierdzewna
- Kolor: Odcień Czerni
- Ilość Elementów: 3
Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
Opis skrócony:
- Materiał: Stal nierdzewna
- Kolor: Czarny
- Średnica: 14 cm
Dostawa od: 11,90 zł
śro. 13.12 - czw. 14.12
Jak zrobić mazurka wielkanocnego?
Mazurek wielkanocny to ciasto, które składa się przede wszystkim z kruchego spodu pokrytego masą oraz dekoracji na wierzchu. Istnieje wiele przepisów na wykonanie tego słodkiego przysmaku, ale najpopularniejsze i najczęściej goszczące na naszych stołach są mazurki z kajmakiem, masą orzechową, dżemem lub powidłami.
Do przyrządzenia mazurka niezbędne są oczywiście podstawowe akcesoria kuchenne i cukiernicze, w które należy się wyposażyć przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, są to: blaszki do pieczenia (o wymiarach 25x36 cm), stolnica oraz wałek. Do ozdabiania natomiast warto wykorzystać rękaw cukierniczy lub szprycę do dekoracji. Poniżej przepis na wykonanie wielkanocnego mazurka oraz dekoracji.
Mazurek wielkanocny z masą kajmakową - przepis
Składniki:
Na kruchy spód:
- 180 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 300 g mąki
- 3 żółtka
Na masę kajmakową:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 150 g masła
Sposób wykonania:
Mąkę dobrze wymieszać wraz z cukrem pudrem. Zimne masło pokroić i szybko połączyć razem z mąką i cukrem, tak aby nie ogrzać masła ciepłem dłoni. Następnie dodać żółtka i wszystko ponownie zagnieść dłońmi lub wymieszać za pomocą noża, w taki sposób aby całość tworzyła jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 45 min.
W tym czasie dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem. Po upływie 45 min. ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 1cm, a następnie przenieść na blachę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto przez ok. 15-17 min aż nabierze rumianego koloru.
Masa kajmakowa wykonanie:
Masło wyjąć z lodówki i ogrzać do temp pokojowej (tak aby kajmak i masło miały podobną temperaturę). Następnie za pomocą miksera ubić masło na puszystą masę i stopniowo dodawać kajmak.
Tak przygotowaną masę równomiernie rozsmarować na kruchym spodzie a następnie wykonać dekoracje.
Mazurek wielkanocny z masą orzechową - przepis
Kruche ciasto wykonujemy dokładnie tak samo jak poprzednio.
Masa orzechowa - składniki:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 szklanka mielonych orzechów
- 2 żółtka
- 1 łyżka bułki tartej
- kilka kropel olejku migdałowego - opcjonalnie
- dżem, marmolada lub powidło - na kruchy spód
Sposób przygotowania:
Żółtka wraz z cukrem pudrem zmiksować, tak by utworzyły białą masę. Orzechy, śmietankę oraz bułkę tartą umieścić w garnku. Następnie dodać do nich masę z żółtek oraz cukru i podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Kiedy masa zagotuje się i zgęstnieje można dodać do niej kilka kropel olejku migdałowego. Kruche ciasto wyłożyć na dno formy do pieczenia, a następnie posmarować dżemem, marmoladą lub powidłem. Na tak przygotowany spód nanieść równomiernie ciepłą masę orzechową.
Mazurek wielkanocny - jak udekorować?
Dekorowanie mazurka wielkanocnego to ostatni i jeden z najprzyjemniejszych etapów przyrządzania tego wypieku. To moment w którym możemy kierować się własną wyobraźnią i samodzielnie stworzyć własne dzieło, wpasowujące się w kanony świąt wielkanocnych. Tradycyjnie do robienia dekoracji wykorzystuje się różnego rodzaju orzechy, migdały oraz rodzynki. Do wykonania wzorków warto przygotować sobie rękaw cukierniczy. Ozdoby zazwyczaj wykonywane są białej czekolady lub lukru.