Jakie noże wybrać do kuchni? 0
Jakie noże wybrać do kuchni?

Jakie noże wybrać do kuchni?

Nieodzownym elementem wyposażenia każdej kuchni, zarówno domowej jak i w zakładach czy restauracjach, jest zestaw dobrych noży, który ułatwi codzienne przygotowanie posiłków. Wiele rodzajów noży oraz mnogość ich zastosowania pozwala na dobranie odpowiednich według własnego zapotrzebowania. Ważne jest, aby podczas wyboru zestawu noży kierować się nie tylko ich przeznaczeniem, ale także jakością materiałów z jakich zostały wykonane.

Rodzaje noży:

  •  Nóż szefa kuchni

Ten rodzaj noży należy do najważniejszych w każdej kuchni. Cechuje go duże i szerokie ostrze oraz bardzo duża ostrość. Jego długość często sięga powyżej 20 cm. Dzięki tym cechom jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie. Służy oczywiście do krojenia, ale także do szatkowania, siekania, rozdrabniania, nacinania różnego rodzaju produktów, od mięs po owoce i warzywa. Swoją rolę spełni także przy krojeniu na plastry serów i wędlin, a także podczas filetowania ryb. Spore rozmiary tego noża oraz duże ostrze sprawia, że jest on ciężki, jednak dobrze leży w dłoni, a operowanie nim jest dość łatwe. Duży rozmiar ostrza daje możliwość precyzyjnego krojenia produktów. Nóż szefa kuchni jest przeznaczony dla osób, które bardzo dużo gotują i potrzebują do tego noża o odpowiednich właściwościach, który ułatwi codzienną prace z produktami.

  • Nóż do krojenia, nóż uniwersalny

Są to noże do uniwersalnego zastosowania w kuchni. Wykorzystuje się je do krojenia chleba, obierania niektórych owoców lub warzyw, do usuwania szypułek i pestek, a także do filetowania ryb oraz do krojenia mięsa. Noże do krojenia, zależnie od tego do czego chcemy je wykorzystywać, mogą mieć nawet powyżej 30 cm długości. Noże uniwersalne przypominają wyglądem noże szefa kuchni, ale są od nich krótsze i węższe. Wykorzystuje się je do krojenia mięsa, serów, warzyw lub owoców. Świetnie sprawdzą się w przygotowaniu różnego rodzaju posiłków, których przygotowanie wymaga nawet szatkowania. Tego typu nożami można swobodnie się posługiwać w trakcie obróbki różnych produktów spożywczych, gdyż są lekkie i poręczne. Charakteryzuje je także dość duża ostrość. Owe noże stanowią idealne uzupełnienie całego zestawu noży kuchennych.

  • Nóż do chleba

Do krojenia pieczywa wykorzystuje się nóż o charakterystycznym wyglądzie. Posiadają bowiem ostrze z ząbkami, które ułatwia krojenie skórki chleba bez rozszarpywania jej. Taki rodzaj ostrza zapobiega również zgniataniu miękkiego wnętrza chleba. Dobrze dobrany nóż do chleba jest odpowiednio wyważony i nie tępi się podczas codziennego używania. Noże do pieczywa posiadają długie, wąskie ostrze, mierzące około 20 cm. Ułatwia ono krojenie zarówno świeżego, jak i czerstwego chleba. 

  • Nóż do owoców

Do obróbki owoców i warzyw wykorzystuje się małe noże do obierania. Charakteryzuje je niewielki rozmiar ostrza, mieszczący się w przedziale od 5 do 7 cm. Końcówka ostrza jest lekko wykrzywiona, dzięki czemu obieranie warzyw i owoców jest dużo łatwiejsze. Takie noże wykorzystuje się także do dekoracyjnego wycinania warzyw i owoców. Służą również do ich wydrążania i obierania oraz oczywiście do krojenia. Noże do warzyw i owoców cechuje lekkość i łatwość użytkowania. Świetnie sprawdzą się podczas stosowania różnych technik krojenia. 

 
Jakie cechy powinien mieć dobry nóż kuchenny?

  • Dobra ostrość - każdy nóż używany w kuchni powinien być wystarczająco ostry, aby zapewnić wygodę krojenia bez używania dużego nakładu siły do tej czynności. Ręka, którą trzymamy nóż powinna tylko nadawać kierunek cięcia. Nóż powinien łatwo wchodzić w krojony produkt. 
  • Bezpieczeństwo - wydaje się, że tępy nóż będzie bezpieczniejszy od ostrego, jednak nic bardziej mylnego. Tępym nożem można skaleczyć się znacznie szybciej, gdyż w jego używanie trzeba włożyć niemało siły. Podczas takiej czynności nóż może wyjść spod naszej kontroli i trafić ostrzem w nasz palec. Tępym nożem operuje się znacznie trudniej, ponieważ trzeba go niemal wbijać w krojone produkty. 
  • Wygoda - dobry nóż powinien być wygodny i dobrze leżeć w ręce. Rękojeść noża powinna być dopasowana do dłoni, aby umożliwić wygodną prace nożem. Dzięki temu krojenie nie będzie trudną i męczącą czynnością.
  • Wytrzymałość - dobrze dobrany nóż wykonany z solidnych materiałów z pewnością posłuży przez długie lata. Trwałość noża zapewni wykonanie ostrza z dobrej jakości stali nierdzewnej. 

Zestawy noży kuchennych - europ24.pl

Na naszej stronie są dostępne różnego rodzaju zestawy noży kuchennych. Są wykonane z wysokiej jakości surowców. W ofercie można znaleźć produkty marki Artisan Richardson, Edenberg, Messi Verona, KingHoff, Berlinger Haus, New Laser Richardson Sheffield oraz Sabatier Richardson. W pakiecie z zestawami noży dostępne są stojaki, ostrzałki uniwersalne oraz nożyczki. Wszystkie noże świetnie spełnią swoją rolę podczas codziennego użytkowania. Są ergonomiczne, dzięki czemu dobrze układają się w dłoni. Ich ostre ostrze zapewnia długą wytrzymałość, bez konieczności ciągłego ostrzenia noża. Wysoka jakość materiałów z jakich zostały wykonane, dają gwarancję, że krojone produkty nie będą przyklejać się do ostrza noża oraz nie będą miały metalicznego smaku i zapachu.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Przesyłka kurierska) już od 299,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium