Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Domowe burgery - jak samemu zrobić hamburgera? 0
Domowe burgery - jak samemu zrobić hamburgera?

Domowe burgery - jak samemu zrobić hamburgera?

Nie ma nic lepszego niż burgery domowej roboty. Możemy je stworzyć samemu, z ulubionymi składnikami  w domowym zaciszu. Domowe burgery są znakomitym pomysłem, aby oczarować znajomych podczas wizyty w naszym domu. Dzieci również przepadają za hamburgerami, gdzie zwykłego kotleta zastąpić możemy kotletem np. z ciecierzycy lub z czerwonej fasoli. Dla tradycjonalistów i miłośników klasycznych burgerów z solidną porcja mięsa - poniżej przedstawiamy fajne i łatwe przepisy na domowe burgery wołowe, wieprzowe i drobiowe.

Serwujemy tu sprawdzone porady - jak samemu zrobić smaczne i soczyste burgery w domu.

Przepis na burgera z mięsem wieprzowym: 

SKŁADNIKI :

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki musztardy klasycznej
  • olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • tradycyjne bułki do hamburgerów z sezamem
  • 6 plastrów sera żółtego (może być gouda lub morski)
  • sałata
  • bazylia (opcjonalnie)
  • ogórek świeży lub konserwowy
  • pomidor
  • sos do burgerów (może być paprykowy, czosnkowy lub klasyczny)

Mięso wieprzowe przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, ząbki czosnku i jajka. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy na 20 minut. Następnie formujemy kotlety. Smażymy je na oleju - najlepiej na patelni grillowej  lub na patelni granitowej z nieprzywierającą powłoką. Kotlety smażymy lekko z obu stron, aby się przyrumieniły. Kolejno odkładamy je na talerz. Bułki przecinamy i wkładamy do nich po jednym plastrze sera żółtego. Następnie podgrzewamy je w opiekaczu. Na końcu układamy na nich po plastrze pomidora, cebuli i ogórka, na to kładziemy naszego domowego kotleta. Całość polewamy wybranym sosem i przykrywamy drugą częścią bułki. I to wszystko - domowe hamburgery wieprzowe gotowe!

Przepis na hamburgera wołowego domowej roboty:

SKŁADNIKI:

  • Bułki do hamburgerów
  • 500 g mięsa wołowego (może być antrykot)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka pietruszki
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka kolendry
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki majonezu lub sosu do burgerów
  • 3 ogórki konserwowe
  • sałata
  • pomidor
  • ser cheddar
  • ogórki konserwowe
  • olej

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Patelnia do smażenia mięsa i cebulki powinna być dobrze rozgrzana. Najlepiej korzystać z profesjonalnej patelni teflonowej do smażenia i grillowania. Dusimy cebulę na maśle około 15 minut. W trakcie duszenia możemy dodać trochę wody, tak aby cebula się nie przypiekała. Później, gdy cebula zmięknie, dodajemy cukier. Smażmy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso wołowe mielimy, dodajemy pieprz oraz pikantną musztardę, posiekaną drobno kolendrę i pietruszkę. Następnie formujemy cienkie kotlety. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy. Dajemy na nią niewielką ilość oleju. Burgery smażymy z każdej strony po 3 minuty. Pod koniec kotlety posypujemy solą i układamy na nich po plasterku sera cheddar.

Bułki przekrojone na pól podpiekamy lekko na patelni grillowej, po czym smarujemy je wewnątrz niewielką ilością sosu, układamy liść sałaty, burgera z serem, pomidora w plastrach, ogórka i skarmelizowaną czerwoną cebulę. Wszystko to polewamy sosem i przykrywamy drugą częścią bułki.

Pamiętajmy o tym że mięso do burgerów powinno być świeże i ze sprawdzonego źródła. Aby domowe hamburgery były pyszne i wyjątkowe - można dodać do nich swój własny składnik, który niekoniecznie znajduje się w przepisie. Może to być np. gruszka lub ser feta. Ważne, aby podczas przygotowywania domowych hamburgerów wybrać także odpowiednią patelnie - doskonale sprawdzi się tu np.  patelnia do grillowania, ewentualnie patelnia do smażenia. 

 W domowym zaciszu mogą powstawać nowe kulinarne receptury na domowe hamburgery, jakich świat jeszcze nie widział. Wszystko jest kwestią gustu i naszego wysublimowanego smaku.

A jak zrobić domowe hamburgery z mięsem drobiowym?

SKŁADNIKI:

  • 3/4 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli  pieprzu
  • bułki do hamburgerów
  • sałata liściasta
  • pomidor
  • cebula
  • sos pomidorowy albo ketchup
  • majonez lub sos czosnkowy
 
Pietruszkę trzeba najpierw drobno posiekać. Cebulę obierz i również posiekaj. Później rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, posól i smaż do momentu zeszklenia. Mięso połącz z cebulą, jajkiem, pietruszką, papryką oraz musztardą. Dopraw pieprzem i solą. Uformuj niewielkie kotlety. Usmaż je na patelni grillowej  (po 3 minuty z każdej strony). Przekrojone bułki podpiecz w opiekaczu albo w piekarniku. Zrobione burgery drobiowe włóż do bułek, dodaj do środka majonezu i keczupu lub sosu pomidorowego. Na końcu dodaj sałatę, cebulkę i pomidorki pokrojone w cieniutkie plastry. Tak przyrządzone hamburgery najlepiej podawać ciepłe.
 
[product category_id="2183177" limit="10" slider="true" onlyAvailable="true"]
Lekko nagrzana patelnia do grillowania albo piekarnik mogą ewentualnie posłużyć Ci do podtrzymywania ciepłej temperatury hamburgerów, podczas gdy mąż lub dzieci spóźniają się na obiad. Takie danie z pewnością zachwyci każdego i żaden inny fastfood nie będzie miał z nim szans.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium