Sklep internetowy Europ24.pl | Garnki | Czajniki | Sztućce | Chlebaki
Co warto wiedzieć na temat smażenia karpia? 0
Co warto wiedzieć na temat smażenia karpia?

Co warto wiedzieć na temat smażenia karpia?

Karp to nasza ryba narodowa, dlatego chyba nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez właśnie tego przysmaku. Co roku sprzedaje się ona w milionach egzemplarzy i nie powinno nas to dziwić. Jednak sam zakup to dopiero początek drogi do smacznego dania. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie oraz usmażenie ryby. Zadanie to nie należy do najprostszych, jeśli jednak zastosujemy się do poniższych zaleceń, po pracy będziemy mogli cieszyć się smaczną potrawą. Jaką patelnię wybrać do smażenia ryby? W jaki sposób przygotować naszego karpia? 

Patelnia do smażenia ryby - co warto wiedzieć?

Wbrew pozorom wybór odpowiedniej patelni do smażenia ryb nie musi być tak trudny, jak nam się wydaje. Najważniejsze jest jednak to, aby zakupić produkt wykonany z takiego materiału, który będzie nam odpowiadał. Pośród czego możemy wybierać?

Żeliwne patelnie

Do wyboru mamy aż dwa rodzaje żeliwnych patelni. Pierwszy typ pozwala nam na pieczenie lub też smażenie całych ryb. To naprawdę specjalistyczne patelnie, które w większości wypadków są sprzedawane wraz z pokrywką. Za sprawą warstwy nieprzywierającej glazury, jaka znajduje się wewnątrz patelni, będziemy mogli być pewni, że ryba, którą smażymy, będzie idealnie chrupiąca. Żeliwo sprawia, że smak pieczonego dorsza, pstrąga, łosia, czy też karpia zostaje znacznie wzmocniony. 

[product category_id="2183176" slider="true" onlyAvailable="true"]

Innym typem żeliwnych patelni są te, które nie posiadają pokrywki. Są one zatem przeznaczone głównie do smażenia ryb, a także podpiekania ich w piekarniku. Najczęściej będą to owalne produkty wraz z solidnymi uchwytami, dzięki którym będziemy czuli, że nasza patelnia jest idealnie wyważona.

Grillowe patelnie

Wszyscy doskonale wiemy, że grillowana ryba świetnie smakuje, jednak aby do tego doszło, konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednią patelnię. Warto jednak wspomnieć, że na tego typu produkcie nie usmażymy każdej ryby. Jest ona przeznaczona do dość tłustych okazów, takich jak sandacz, sum, łosoś, czy dorsz. Ryby takie jak flądra czy pstrąg nie powinny być grillowane, a raczej smażone. Wybór patelni do grillowania jest prosty i zależy od naszych preferencji, a dokładniej od tego, czy zamierzamy grillować rybę w całości, czy też częściach.

[product category_id="2183177" slider="true" onlyAvailable="true"]

Klasyczne patelnie do ryb

Standardowe patelnie do ryb to najbardziej uniwersalne rozwiązanie. Poza opisywanym przeznaczeniem sprawdzą się one także w wielu innych, codziennych zadaniach. Zaliczamy do nich patelnie stalowe, miedziane, czy też granitowe. Ostatnia propozycja cechuje się wysoką jakością, dlatego, jeśli chcemy postawić na produkt klasy premium, to patelnie granitowe będą idealnym rozwiązaniem.

[product category_id="2214545" slider="true" onlyAvailable="true"]

 

Karp - o czym należy pamiętać?

Karp pochodzi ze wschodniej Azji, a swoje początki na Starym Kontynencie zanotował na przełomie XII i XIII wieku. Aktualnie ryba ta występuje praktycznie w każdej strefie klimatycznej. Możemy ją znaleźć w nizinnych jeziorach oraz stawach. Cechą charakterystyczną tego hodowlanego stworzenia są cztery dość grube wąsy. Wyróżniamy wiele rodzajów karpia, jednak to najpopularniejszych zaliczamy karpia pełnołuskiego i drobnołuskiego, królewskiego, hodowlanego, zatorskiego, koi oraz golec.

Tłusta ryba posiada delikatnie słodkie i białe mięso, a chuda czerwone. Na jeden gram karpia przypada trochę ponad 1 kcal. Według specjalistów wraz ze spadkiem wielkości karpia rosną jego walory smakowe. Jeśli nasz okaz waży około kilograma, należy jednak zwrócić szczególną uwagę na małe ości. Duże ryby znacznie łatwiej filetować i warto o tym pamiętać.

Jak podawać karpia?

Karpia należy podawać wraz z chrzanem, który pozwoli rozbić tłuszcz na bardzo łatwe w trawieniu kawałki. W przypadku, gdy chcemy wydobyć delikatny smak mięsa, a przecież właśnie o to nam chodzi, należy skropić całość sokiem z cytryny. W naszej tradycyjnej polskiej kuchni karp uznawany jest za potrawę postną. Rybę tę możemy przyrządzić w galarecie, upiec, ugotować lub tez usmażyć. 

Mulisty smak karpia - jak go usunąć?

W większości wypadków mięso karpia cechuje się swoim delikatnym mulistym aromatem. Dzieje się tak dlatego, że jest to ryba słodkowodna, która pływa na samym dni zbiorników wodnych. Bez większego trudu możemy się jednak pozbyć niechcianego smaku. W jaki sposób? Zanim rozpoczniemy proces smażenia karpia, należy przez około 12 godzin wymoczyć rybę w wodzie z sokiem z cytryny i dodatkiem cukru lub też w mleku. Jest jeszcze jeden sposób, który pozwoli nam pozbyć się nieprzyjemnego aromatu, a jest nim obłożenie ryby stratą lub też pokrojoną marchewką, cebulą oraz selerem. Za sprawą smaku warzyw karp będzie nawet smaczniejszy, dlatego naprawdę warto to zrobić.

W jaki sposób usmażyć karpia?

Karpia smażymy dokładnie tak samo, jak każdą inną rybę, dlatego naszą pracę należy rozpocząć od przygotowania jej do smażenia. Na samym starcie odcinamy głowę oraz płetwy. Kolejnym krokiem jest usunięcie wnętrzności. W tym wypadku jednak należy szczególnie uważać, gdyż wylanie woreczka żółciowego sprawi, że nasza ryba nabierze niepożądanego gorzkiego smaku. Kiedy już to zrobimy, możemy pozbyć się łusek. Do tego celu warto wykorzystać skrobak do ryb lub też zwykły nóż. W przypadku, gdy już przygotujemy naszego karpia w wyżej opisany sposób, będziemy mogli go podzielić na dzwonki. Mięso należy bardzo dokładnie umyć oraz osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli tego nie zrobimy, wilgoć z ryby przedostanie się prosto na patelnię, co sprawi, że temperatura oleju zostanie znacząco obniżona. Takie działanie będzie skutkowało tym, że nasz karp, zamiast się smażyć, będzie się dusił, a tego przecież nie chcemy.

Co więcej, może on również mocno nasiąknąć tłuszczem, a jego walory smakowe zostaną obniżone. Osuszone dzwonki naszego karpia powinniśmy oprószyć pieprzem oraz solom, po czym zanurzyć je w mące pszennej, której nadmiar trzeba po prostu strzepać. Na patelni należy rozgrzać dość dużo oleju. W końcu kawałki naszego karpia muszą swobodnie się smażyć. W przypadku, gdy poszczędzimy tłuszczu, ryba usmaży się nierównomiernie, a tego przecież nie chce nikt z nas, dlatego należy tego unikać. Kiedy karp się zarumieni, będziemy wiedzieli, że nasze danie jest już gotowe. 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium